Choral Evensongs o.l.v. Engelse topdirigenten

Zing de mooiste Engelse koormuziek geheel naar Engelse traditie

Op zondag 3 september 2023 is de eerste van een serie Choral Evensongs in de prachtige schuilkerk aan het Bagijnhof in Delft. In samenwerking met de oud-katholieke parochie H.H. Ursula en Maria in Delft starten we deze geliefde Engelse traditie met een zestal gezongen evensongs. Geliefd om de combinatie van prachtige koormuziek afgewisseld met lezingen en gebeden, in een sfeervolle ambiance, gedirigeerd door Engelse dirigenten en componisten. En na afloop even napraten in een van de gezellige cafés in de binnenstad van Delft, op loopafstand van het Bagijnhof.

 

Evensong steeds meer geliefd

In Nederland is de evensong de laatste jaren steeds populairder geworden: de prachtige Engelse koormuziek is gegoten in een vorm die veel mensen – kerkelijk en niet kerkelijk – aanspreekt.

De evensong in zijn huidige vorm stamt uit de Engelse Reformatie in de 16e eeuw, waarbij de vroegere getijdengebeden ‘vespers’ en ‘completen’ tot één viering zijn gesmeed. Het is om die reden dat zowel het Magnificat (de lofzang van Maria), afkomstig uit de vespers, als het Nunc dimittis (lofzang van Simeon, uit de completen) beiden onderdeel uitmaken van de evensong. Beide stukken vormen de muzikale kern van de evensong en zijn door veel componisten op muziek gezet. Naast een aantal vaste gebeden bevat de evensong ook nog enkele hymns en anthems.

De evensong kent een vaste vorm en orde, vastgelegd in zijn uiteindelijke vorm in het Book of Common Prayer in 1662. Deze vorm wordt nog steeds dagelijks gevierd in Anglicaanse kerken, hetzij gesproken (evensong said) of gezongen. Een van de vaste taken van Engelse koren die verbonden zijn aan een kathedraal of kapel is het zingen van de evensong. 

 

Geheel naar Engelse traditie

In deze nieuwe serie Choral Evensongs nemen we de Engelse traditie geheel over en formeren een speciaal koor. Het koor wordt exclusief geleid door drie Engelse componisten en dirigenten die hun sporen in de Engelse koorwereld meer dan verdiend hebben. Afwisselend zal het koor gedirigeerd worden door Oliver Tarney, David Hurley en Philip Lawson. Oliver Tarney is componist en is Head of Composition and Academic Music aan Winchester College. David Hurley en Philip Lawson maakten jarenlang deel uit van het wereldberoemde ensemble The King’s Singers. David Hurley geeft nu les op Winchester College waar hij zelf als ‘chorister’ gezongen heeft. Sinds 2017 is hij ook de vaste gastdocent van de Koorschool. Philip Lawson is componist en dirigent, en zong als ‘lay clerk’ in het koor van de kathedraal van Salisbury. Een beter team van coaches voor het ‘evensong koor’ kunnen we ons niet wensen!

 

Zelf meeschrijven aan een nieuw Magnificat en Nunc dimittis

Voor de eerste evensong op 3 september 2023 componeert Oliver Tarney speciaal een nieuw Magnificat en Nunc Dimittis, waarvoor hij de koorzangers uitnodigt om mee te schrijven. Aan de hand van een korte vragenlijst vraagt Oliver de zangers hem van input te voorzien. Na je aanmelding krijg je deze vragenlijst toegestuurd én een uitnodiging om in een exclusieve ZOOM-meeting met Oliver zelf van gedachten te wisselen over de nieuwe composities. Twee koorwerken zingen waaraan je zelf hebt meegeschreven? Een bijzondere kans waarvoor je je nu kunt inschrijven.

 

Nederlands en Engels

Een aantal van de evensongs zullen geheel in het Engels zijn; op dit moment is nog niet bekend bekend wanneer dat zal zijn.

 

Projectkoor

Voor het projectkoor zoeken we enthousiaste en zelfstandige zangers die hun partij vooraf thuis instuderen, en ‘noteworthy’ op de repetitie verschijnen. Ook het Engels als voertaal is geen probleem. Het is mogelijk om één dan wel meerdere evensongs mee te zingen.

Er is plaats voor maximaal 24 zangers waarbij gekeken wordt naar koor- en zangervaring. Bij het aanmeldformulier wordt gevraagd om kort je zang- en koorervaring te vermelden.

 

Repetitie en evensong in één weekend

De dirigenten komen speciaal naar Delft en daarom vinden repetities en de evensong in hetzelfde weekend plaats. De repetitie is op zaterdagmiddag en op zondag, voorafgaand aan de evensong, die om 16 uur begint.

De bladmuziek en oefenbestanden worden ongeveer 6 weken van tevoren toegezonden.

Informatie en tickets

 

Locatie

Schuilkerk, Bagijnhof 21, Delft 

We zingen in de sfeervolle schuilkerk die bekend staat om zijn prachtige akoestiek. Het Bagijnhof ligt in het centrum van Delft, op circa 12 minuten lopen vanaf station Delft. Parkeren kan in 2 parkeergarages die op 5 minuten loopafstand van het Bagijnhof liggen. In de gehele binnenstad geldt betaald parkeren (dagkaart) en is voor vergunninghouders.

De schuilkerk is rolstoeltoegankelijk, maar we beschikken helaas niet over een rolstoeltoilet.

Data en tijden

Voor alle weekenden geldt:
• Zaterdagmiddag, 14:00-17:00 uur – repetitie
• Zondagmiddag, 14:00-15:00 uur – repetitie en om 16:00 uur: evensong

September 2023 – Juni 2024
2 – 3 september: Oliver Tarney
21 – 22 oktober: David Hurley
9 – 10 december: Philip Lawson
27 – 28 januari: Oliver Tarney
23 – 24 maart: David Hurley
1 – 2 juni: Philip Lawson

Wat zingt het evensongkoor

De evensong, volgens het Book of Common Prayer, bestaat uit:
• Introit: choir and congregation
• 1st responses: choir
• Psalm: choir and congregation
•1nd lesson
• Magnificat
• 2nd lesson
• Nunc dimittis
• Creed (credo, gesproken)
• 2nd responses: choir
• Anthem: choir and congregation
• Hymn: choir and congregation

Deelnameprijs

De koorzangers betalen een deelnamebedrag per evensong-weekend, waarbij een korting geldt als je direct voor meerdere evensongs inschrijft.

Prijs per evensong-weekend: € 74.

Bij directe inschrijving voor meerdere evensongweekenden geldt een korting.

In de prijs is inbegrepen:
• Zingen onder exclusieve leiding van Oliver Tarney, David Hurley en Philip Lawson
• Meeschrijven aan 2 nieuwe koorstukken (weekend 2/3 september), en ZOOM-meeting met Oliver Tarney
• repetitie op zaterdagmiddag, 14:00-17:00 uur
• repetitie op zondagmiddag, 14:00-15:00 uur
• Evensong op zondagmiddag, aanvang 16:00 uur
• Bladmuziek & koormap
• Exclusief gebruik van oefenbestanden
• Koffie/thee

Korting bij deelname aan meer dan één weekend:

 • één weekend =  € 74
 • twee weekenden = € 148
 • drie weekenden = € 210,90 (5% korting)
 • vier weekenden = € 281,20 (5% korting)
 • vijf weekenden = € 333 (10% korting)
 • zes weekenden = € 377,40 (15% korting)

 

Aanmelden

Aanmelden gaat via het digitale aanmeldformulier.

In verband met de vele aanmeldingen voor sopranen, mezzosopranen en alten wordt per weekend gekeken of er nog plaats is. Als er geen plaats meer is, kun je op de reservelijst gezet worden.

Voor tenoren en bassen is in alle weekenden nog plaats.

Na aanmelding hoort u spoedig of u mee kunt doen. Daarna vindt betaling plaats.

  Stemsoort:

  Vul een kort Zang CV in, graag beknopt omschrijven:

  Geeft zich op voor:

  De dirigenten

  We stellen de dirigenten graag aan je voor. Via de links naar hun website kun je nog meer te weten komen.

  Oliver Tarney Koorschool Delft hedendaagse componisten

  Oliver Tarney

  De Engelse componist Oliver Tarney (1984) maakte op jonge leeftijd al kennis met koorzang in zijn parochiekerk. Koorzang is vanaf die tijd altijd zijn grootste inspiratiebron geweest. Na een muziekstudie aan de Universiteit van Manchester en een master in compositie is hij werkzaam als hoofd compositie en zang aan Winchester College. Hij heeft veel muziek geschreven voor kinderen en volwassenen, amateurs en professionals. Belangrijke werken zijn onder andere zijn veelgeprezen ‘Magnificat’, opgenomen voor Convivium Records, en ‘St Mark Passion’, in opdracht van het St Endellion Easter Festival. Oliver heeft op grote schaal gewerkt aan de bevordering van het zingen in gemeenschappen, koren en klaslokalen. Het is zijn grote passie om mensen te inspireren om te gaan zingen. (Bron: www.olivertarney.co.uk)

  David Hurley Koorschool Delft

  David Hurley

  De Britse countertenor David Hurley zong bij het wereldwijd geprezen en immens populaire a capella sextet The King’s Singers. David begon zijn muzikale leven op 8-jarige leeftijd als koorzanger in de kathedraal van Winchester, ging daarna naar Winchester College, voordat hij werd toegelaten tot New College in Oxford. Na zijn afstuderen begon hij een carrière als freelance zanger. In 1989 kreeg hij de kans om auditie te doen als eerste countertenor in The King’s Singers, ter vervanging van Jeremy Jackman, begin 1990. Hij toerde 26 jaar lang de wereld rond met The King’s Singers, en maakte met het ensemble ook veel opnamen, waaronder een multitrack versie van Thomas Tallis’ 40-delige Spem in Alium (2006), en het met een Grammy Award bekroonde album Simple Gifts (2008).

  In 2016 gaf David het stokje over aan een (veel) jongere zanger en begon aan een nieuwe carrière in het muziekonderwijs. Hij geeft nu les op zijn oude school, Winchester College, en is als vocal coach verbonden aan de kathedraal van Portsmouth. Sinds 2017 is David vaste gastdocent bij Koorschool Delft waar hij het unieke falsetkoor leidt, en daarnaast zanglessen en workshops geeft voor zangers, koren en ensembles.

  Philip Lawson Koorschool Delft hedendaagse componisten

  Philip Lawson

  Philip Lawson zong gedurende 18 jaar bij The King’s Singers, en gaf met het wereldberoemde ensemble meer dan 2.000 concerten en verscheen op vele cd’s, dvd’s en in radio- en tv-programma’s wereldwijd. Philip droeg met meer dan 50 arrangementen bij aan het repertoire van The King’s Singers, waaronder 10 voor de cd “Simple Gifts” uit 2008, die in 2009 de GRAMMY won voor Best Classical Crossover Album.

  Voor zijn periode bij The King’s Singers was hij muziekdirecteur aan een school in Salisbury en verbonden aan het koor van de kathedraal. Daarvoor werkte hij in Londen als freelance bariton, waar hij regelmatig optrad met The BBC Singers, The Taverner Choir, The Sixteen en de koren van St. Paul’s Cathedral en Westminster Abbey. Philip heeft meer dan 200 gepubliceerde arrangementen en composities op zijn naam staan. Hij is als zangdocent verbonden aan de Wells Cathedral School, de Salisbury Cathedral School, de Universiteit van Bristol en is tevens muzikaal directeur van The Romsey Singers. Philip verdeelt zijn tijd tussen arrangeren, componeren, dirigeren en het leiden van koorworkshops in Europa en de VS. (Bron: www.philiplawson.net)