Workshop Hedendaagse koormuziek

Maak kennis met verrassende nieuwe koorwerken, geschreven door componisten die hun sporen in de hedendaagse koormuziek hebben verdiend, maar nog niet bij het grote publiek bekend zijn.

Op 11 februari en 15 april 2023 kunnen koorzangers en dirigenten nieuwe koorwerken zingen van de hand van gerenommeerde componisten van deze tijd. Zing mee en laat je verrassen door prachtige nieuwe composities. Misschien ben je juist een liefhebber van hedendaagse composities en wil je weer nieuw repertoire aan je koorlijst toevoegen? Wat je motivatie ook mag zijn, je bent bij Koorschool Delft aan het goede adres.

 

Nieuwe koorwerken

We organiseren 2 workshops waarin koorwerken van hedendaagse componisten op de lessenaar staan. Beide workshops  die je ook afzonderlijk kan volgen, bieden de kans om samen met je medezangers koorwerken te zingen die bij het grote publiek nog niet zo bekend zijn. En die wellicht niet zo snel door je eigen koor gezongen worden. Na de workshop kan het zomaar zijn dat je jouw bestuur ervan overtuigt één van deze werken voor een volgend concert op het programma te zetten.

We hebben een keuze gemaakt uit stukken van 6 componisten. En dat zijn niet de minste! We zingen werken van ‘Master of The King’s Music’ Judith Weir, maar ook composities van haar Britse collega’s Oliver Tarney, Cecilia McDowall en voormalig King’s Singer Philip Lawson. Daarnaast staan werken van Hayo Boerema, componist en organist van de Laurenskerk te Rotterdam op het programma. Het prachtige ‘Muusika’ van de Estse componist Pärt Uusberg maakt de repertoirekeuze voor deze workshops compleet.

Een aantal van deze componisten heeft prijzen gewonnen, en/of hebben op verzoek van bijvoorbeeld King’s College Choir uit Cambridge een exclusieve componeeropdracht gekregen, voor het jaarlijkse beroemde Festival of Lessons and Carols dat wereldwijd wordt uitgezonden.

Een korte omschrijving van de achtergrond van alle componisten en een overzicht van alle werken staan verderop op deze pagina beschreven.

 

David Hurley

De workshops worden geleid door vaste gastdocent David Hurley. David Hurley maakte jarenlang deel uit van het wereldberoemde ensemble The King’s Singers.

David kent een aantal van de componisten persoonlijk en is de uitgelezen coach voor deze workshops. We hebben Judith, Cecilia, Philip, Oliver, Hayo en Pärt gevraagd koorstukken aan te bevelen. Begin 2023 laten we hen op deze website en social media zelf aan het woord om hun werk(en) toe te lichten. Een persoonlijkere benadering is bijna niet mogelijk!

 

Zelf instuderen

Om zoveel mogelijk rendement uit deze workshop te halen, wordt alle deelnemers gevraagd thuis hun partij voor te bereiden. Hiervoor zijn midifiles beschikbaar, die een aantal weken voor de workshops op de website worden gezet. Pdf’s van de koorwerken worden per mail verstrekt, de originele bladmuziek wordt vooraf toegestuurd.

Informatie en tickets

 

 

 

Locatie

Schuilkerk, Bagijnhof 21, Delft 

We zingen in de sfeervolle schuilkerk die bekend staat om zijn prachtige akoestiek. Het Bagijnhof ligt in het centrum van Delft, op circa 12 minuten lopen vanaf station Delft. Parkeren kan in 2 parkeergarages die op 5 minuten loopafstand van het Bagijnhof liggen. In de gehele binnenstad geldt betaald parkeren (dagkaart) en is voor vergunninghouders. 

De schuilkerk is rolstoeltoegankelijk, maar we beschikken helaas niet over een rolstoeltoilet.

Programma


Zaterdag 11 februari en zaterdag 15 april 2023

14:00 – 17:00 uur, inclusief koffie-/theepauze

De workshops zijn ook afzonderlijk te volgen; bij het boeken van 2 workshops krijg je korting.

REPERTOIRE

11 februari 2023:
• Indelible, miraculous – Judith Weir
• A Gaelic Blessing – Cecilia McDowall
• Under the Starlight – Oliver Tarney
• Muusika – Pärt Uusberg
• Magnificat – Hayo Boerema

15 april 2023:
• Leaf from leaf Christ knows – Judith Weir
• A Prayer of St Columba – Cecilia McDowall
• The Wise Men and the Star – Oliver Tarney
• If Music Be The Food of Love – Philip Lawson
• Nunc dimittis – Hayo Boerema

Deelnameprijs

Bij deelname aan:

  • 1 workshop: € 44
  • 2 workshops: € 84

Vroegboekkorting, vóór 1 januari 2023 aanmelden:

  • Voor 1 workshop: 5% korting
  • Voor 2 workshops: 10% korting

2 workshops in combinatie met de Workshop ‘Father of Musick’ – William Byrd: 15% korting.

Inbegrepen:

  • alle originele bladmuziek;
  • exclusief gebruik van oefenbestanden;
  • zingen o.l.v. David Hurley;
  • koffie en thee.

Voor wie

Iedereen is welkom. Deelnemers wordt gevraagd vooraf hun partij in te studeren. Hiervoor zijn vanaf 15 december en 18 februari oefenbestanden beschikbaar.

Voor deelnemers jonger dan 18 jaar is toestemming van de ouders/verzorgers vereist: stuur in dat geval even een e-mail (info@koorschooldelft.nl) alvorens je aan te melden.

Aanmelden

Aanmelden en betalen via onze ticketpagina. Na ontvangst van betaling wordt het toegangsbewijs (elektronisch ticket) per mail verzonden. Check hiervoor ook je spammail!

De componisten en hun werken

We stellen de componisten graag aan je voor. Via de links naar hun website kun je nog meer te weten komen en opnames beluisteren.

Judith Weir

Judith Weir componist Koorschool Delft

De Engelse componiste Judith Weir (*1954) speelde in haar jonge jaren hobo. Tijdens haar middelbare schooltijd kreeg ze compositieles van John Taverner. Zij studeerde in Cambridge aan King’s College. Na haar afstuderen werkte zij als muzieklerares en was verbonden aan verschillende universiteiten en het koninklijk conservatorium van Schotland.

Ze heeft verschillende opera’s, koor- en orkestwerken gecomponeerd. Ook heeft zij veel muziek in opdracht geschreven voor vooraanstaande orkesten, koren en gerenommeerde zangers als Jessye Norman en Dawn Upshaw. De laatste jaren heeft zij vooral haar koorcatalogus aanzienlijk uitgebreid.

In juli 2014 werd Judith Weir benoemd in de 395 jaar oude koninklijke functie van ‘Master of the Queen’s Music’, als opvolger van Sir Peter Maxwell Davies, nu dus ‘Master of the King’s Music’. Tot deze functie behoren de ondersteuning van muziekleraren op scholen, amateurorkesten en -koren, en landelijke festivals. Zij heeft voor deze functie ook veel muziek geschreven voor nationale en koninklijke gelegenheden, waaronder de viering van de 90e verjaardag van koningin Elizabeth en de officiële herdenking van de wapenstilstand van 1918 door het Verenigd Koninkrijk. Judiths’ muziek is op grote schaal opgenomen, en wordt uitgegeven door Chester Music en Novello & Co. (Bron: www.judithweir.com)

Van Judith Weir zingen we:
Indelible miraculous
Leaf from leaf Christ knows

Cecilia McDowall

Cecilia McDowall Koorschool Delft hedendaagse componisten

Cecilia McDowall (1951, Engeland) kreeg haar muzikale opleiding aan de universiteit van Edinburg en Londen. Tijdens haar studie aan Trinity College ontving ze al prijzen voor haar muziek.

Music Opinion schreef over haar: ‘Cecilia McDowall is one of the leading choral and vocal composers of her generation.’ The Birmingham Post roemt haar bijzondere gave voor het schrijven van koormuziek.

Ze heeft in opdracht voor vele vooraanstaande koren koorwerken geschreven. In 2021 kreeg McDowall de jaarlijks begeerde opdracht van King’s College, Cambridge, om een kerstlied te schrijven voor het koor van King’s College, als onderdeel van het Festival of Nine Lessons and Carols dat op kerstavond wereldwijd wordt uitgezonden. Dat kerstlied, ‘There is no rose’, is gepubliceerd door Oxford University Press.

In 2013 ontving Cecilia McDowall een ‘Honorary Doctorate’ van de universiteit van Portsmouth en in 2017 werd McDowall geselecteerd voor een ‘Honorary Fellow award’ door de Royal School of Church Music. Ook ontving zij een eredoctoraat van de West London University en kreeg de prestigieuze Ivor Novello Award voor haar ‘outstanding music collection’ en ‘consistently excellent body of work’. (Bron: www.ceciliamcdowall.co.uk)

Van Cecilia McDowall zingen we:
A Gaelic Blessing
A prayer of St Columba

Oliver Tarney

Oliver Tarney Koorschool Delft hedendaagse componisten

De Engelse componist Oliver Tarney (1984) maakte op jonge leeftijd al kennis met koorzang in zijn parochiekerk. Koorzang is vanaf die tijd altijd zijn grootste inspiratiebron geweest. Na een muziekstudie aan de Universiteit van Manchester en een master in compositie is hij werkzaam als hoofd compositie en zang aan Winchester College. Hij heeft veel muziek geschreven voor kinderen en volwassenen, amateurs en professionals. Belangrijke werken zijn onder andere zijn veelgeprezen ‘Magnificat’, opgenomen voor Convivium Records, en ‘St Mark Passion’, in opdracht van het St Endellion Easter Festival. Oliver heeft op grote schaal gewerkt aan de bevordering van het zingen in gemeenschappen, koren en klaslokalen. Het is zijn grote passie om mensen te inspireren om te gaan zingen. (Bron: www.olivertarney.co.uk)

Van Oliver Tarney zingen we:
Under the Starlight
The Wise Men and the Star

Philip Lawson

Philip Lawson Koorschool Delft hedendaagse componisten

Philip Lawson zong gedurende 18 jaar bij The King’s Singers, en gaf met het wereldberoemde ensemble meer dan 2.000 concerten en verscheen op vele cd’s, dvd’s en in radio- en tv-programma’s wereldwijd. Philip droeg met meer dan 50 arrangementen bij aan het repertoire van The King’s Singers, waaronder 10 voor de cd “Simple Gifts” uit 2008, die in 2009 de GRAMMY won voor Best Classical Crossover Album.

 Voor zijn periode bij The King’s Singers was hij muziekdirecteur aan een school in Salisbury en verbonden aan het koor van de kathedraal. Daarvoor werkte hij in Londen als freelance bariton, waar hij regelmatig optrad met The BBC Singers, The Taverner Choir, The Sixteen en de koren van St. Paul’s Cathedral en Westminster Abbey. Philip heeft meer dan 200 gepubliceerde arrangementen en composities op zijn naam staan. Hij is als zangdocent verbonden aan de Wells Cathedral School, de Salisbury Cathedral School, de Universiteit van Bristol en is tevens muzikaal directeur van The Romsey Singers. Philip verdeelt zijn tijd tussen arrangeren, componeren, dirigeren en het leiden van koorworkshops in Europa en de VS. (Bron: www.philiplawson.net)

Van Philip Lawson zingen we:
If Music Be The Food of Love

Hayo Boerema

Hayo Boerema Koorschool Delft hedendaagse componisten

Hayo Boerema (Groningen, 1972) studeerde orgel, kerkmuziek en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium. Hij heeft zich gespecialiseerd in improvisatie en in het Frans-symfonische orgelrepertoire. Hij heeft vele prijzen gewonnen bij diverse concoursen en festivals. Sinds december 2005 is hij organist van de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam. Hij  is als docent improvisatie verbonden aan Codarts Hogeschool voor muziek in Rotterdam. Hayo treedt op als solist in binnen- en buitenland, en werkt regelmatig samen met koren en instrumentale ensembles. Ook wordt Hayo gevraagd om composities in opdracht te schrijven. Een van zijn grotere composities zijn ‘Messe Solennelle’ voor orgel, koor, slagwerk en solisten werd opgenomen op cd. Hayo heeft sinds 2003 verschillende bekroonde cd-opnames op zijn naam staan. (Bron: www.hayoboerema.com)

Van Hayo Boerema zingen we:
Magnificat
Nunc dimittis

Pärt Uusberg

Pärt Uusberg Koorschool Delft hedendaagse componisten

Pärt Uusberg (1986) is een Estse componist en dirigent. Uusberg is afgestudeerd aan de Georg Ots Tallinn Music School in koordirectie, waar hij ook compositie studeerde. Hij was chef-dirigent van het kamerkoor Head Ööd, Vend, dat hij zelf opgericht heeft om deel te nemen aan het toneelstuk ‘Head ööd, vend'(‘Welterusten, broer’) onder regie van zijn broer Uku Uusberg. Als koordirigent heeft Uusberg ook het Ests Studenten Gemengd Koor en koren van Riinimanda Choir Studio gedirigeerd.

Het grootste deel van het oeuvre van Pärt Uusberg wordt gevormd door koormuziek, maar hij heeft ook werken geschreven voor ensemble, piano, orkest en filmmuziek. Zijn koorliederen zijn voornamelijk geschreven op liturgische teksten of poëzie van diverse Estse auteurs, met een goed klinkende en pakkende meditatieve sfeer vol eenvoud, tederheid en emotionele climaxen. Pärt Uusberg wordt als componist zowel in Estland als in het buitenland erkend en heeft vele prijzen gewonnen. (Bron: www.emic.ee)

Van Pärt Uusberg zingen we:
Muusika