Workshop ‘Father of Musick’ William Byrd

Op zaterdag 8 juli 2023 – vier dagen na zijn 400e sterfdag – eren we een van de grootste componisten van zijn generatie: William Byrd. In deze workshop zingen we enkele van zijn prachtige geestelijke en wereldlijke werken.

Father of Musick

Byrd werd in 1543 geboren en studeerde als jongen (waarschijnlijk) bij Thomas Tallis. Hij werd in 1563 benoemd tot organist van de kathedraal van Lincoln. In 1572 werd hij aangesteld als Gentleman aan de Chapel Royal, een post die hij tot zijn dood zou bekleden. Het was een opmerkelijke benoeming van een katholieke componist door de Anglicaanse koningin Elisabeth I. De gematigde Elizabeth had het katholicisme weliswaar resoluut afgewezen, maar zij vond Byrds’ talent waarschijnlijk belangrijker dan zijn religieuze opvattingen. Kort na zijn benoeming kreeg hij samen met Tallis het monopolie om muziek te mogen drukken.  Ondanks de nodige moeilijkheden met zijn werkgevers werd hij in de annalen van de Chapel Royal opgenomen als “A Father of Musick”.

Byrd schreef zowel geestelijke als wereldlijke muziek, vocale als instrumentale muziek en slaagde er in om binnen de strakke lijnen van de renaissance polyfonie toch zijn eigen stijl en nieuwe genres te ontwikkelen. Zijn oeuvre bevat onder andere vele Latijnse motetten, 3 missen, psalmen, sonnetten, liederen, canons, stukken voor klavier (spinet, virginaal, clavichord en orgel) en madrigalen.

William Byrd is ook bekend voor het ontwikkelen van de Engelse madrigaalvorm. Hij noemde zijn werken nooit echt madrigalen, en kort na het schrijven van enkele wereldlijke liederen in madrigaalstijl keerde hij terug naar het componeren van voornamelijk geestelijke muziek.

 

David Hurley

De workshops worden geleid door vaste gastdocent David Hurley. David Hurley maakte jarenlang deel uit van het wereldberoemde ensemble The King’s Singers. David heeft alle vocale muziekgenres gezongen maar heeft een voorliefde voor muziek uit de renaissance, die hij zelf ook veel gezongen heeft, ook vóór zijn tijd bij The King’s Singers. Hij is dan ook een uitstekende coach voor deze workshop. Lees de biografie van David Hurley hier.

 

Zelf instuderen

Om zoveel mogelijk rendement uit deze workshop te halen, wordt alle deelnemers gevraagd hun partij vooraf in te studeren. Hiervoor zijn midifiles beschikbaar die vanaf 1 april voor deelnemers aan de workshop op de website staan. Pdf’s van de koorwerken worden per mail verstrekt, de bladmuziek wordt vooraf per post toegestuurd.

William Byrd

william byrd Koorschool Delft

Informatie en tickets

 

 

 

Locatie

Schuilkerk, Bagijnhof 21, Delft 

We zingen in de sfeervolle schuilkerk die bekend staat om zijn prachtige akoestiek. Het Bagijnhof ligt in het centrum van Delft, op circa 12 minuten lopen vanaf station Delft. Parkeren kan in 2 parkeerplaatsen die op 5 minuten loopafstand van het Bagijnhof liggen. In de gehele binnenstad geldt betaald parkeren (dagkaart) en is voor vergunninghouders.

De schuilkerk is rolstoeltoegankelijk, maar we beschikken helaas niet over een rolstoeltoilet.

Datum, tijd en repertoire

Zaterdag 8 juli 2023
9:30-12:30 uur, inclusief koffie-/theepauze

REPERTOIRE
* Sanctus uit de Mass for four voices
* Terra tremuit
* What is life, o worldly pleasure
* I thought that love have been a boy

Deelnameprijs

Deelname € 40

Vroegboekkorting:
• Vóór 1 maart aanmelden: 5% korting
• In combinatie met de twee workshops ‘Hedendaagse koormuziek’: 15% korting

Inbegrepen:

  • alle bladmuziek;
  • exclusief gebruik van oefenbestanden
  • zingen o.l.v. David Hurley
  • koffie en thee

Voor wie

Iedereen is welkom. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij vooraf thuis hun partij instuderen. Hiervoor zijn vanaf 1 april 2023 oefenbestanden beschikbaar.

Voor deelnemers jonger dan 18 jaar is toestemming van de ouders/verzorgers vereist: stuur in dat geval even een e-mail (info@koorschooldelft.nl) alvorens je aan te melden.

Aanmelden

Aanmelden en betalen via onze ticketpagina. Na ontvangst van betaling wordt het toegangsbewijs (elektronisch ticket) per mail verzonden. Check hiervoor ook je spammail!