fbpx

Online workshop door en met Sansara Choir

Zondagavond 28 februari 2020, 20.00 uur (NL)

Engelstalige workshop

Zing thuis mee, met bijna 100 anderen uit Europa en de Verenigde Staten

 

Wat gaan we doen en met wie?

Zingen met 4 leden van Sansara Choir, een vooraanstaand professioneel kamerkoor uit Engeland.
We gaan twee vierstemmige koorwerken repeteren. En opnemen, want tot slot van de workshop zingen we de stukken alsof het een optreden is. Daarbij kunnen alle zangers die dat leuk vinden hun eigen stem opnemen en die opnames insturen. Later ontvang je dan – als technisch alles goed gaat – twee downloadbare montagefilmpjes die laten zien hoe we ‘singing apart together’ een koor hebben gevormd.

In de workshop nemen zangers van Sansara de stukken met ons door, per partij en als koor. Elkaar op dat moment horen zingen is helaas onmogelijk. Maar de ervaring leert dat je toch verbondenheid zult ervaren met je medezangers. En zing zo hard of zacht als je wilt, maak rustig fouten, het stoort de anderen niet. Zet tenslotte je beste beentje voor als je ervoor kiest jouw zang op te nemen, en beluister later de montage van het geheel.

 

Gastheer

Gastheer van deze workshop is countertenor David Hurley, voormalig lid van The King’s Singers en enthousiaste voorzitter van het stichtingsbestuur van Sansara. Hij zal iets vertellen over dit koor, dat de laatste jaren in hoog tempo een grote naam heeft opgebouwd.

 

Wat zingen we?

Twee korte, zeer verschillende vierstemmige stukken. Het ene eeuwen oud, het andere hedendaags.

Nunc Dimittis, door Orlando Gibbons (1583-1625), een hymne op een bijbeltekst.
• The Waiting Sky, een winterlied in uit 2018 door componist Oliver Tarney en tekstdichter Lucia Quinault.

Het Nunc Dimittis, ook bekend als ‘De lofzang van Simeon’, is een fragment uit het Lucasevangelie dat door vele componisten op muziek is gezet voor kerkelijk gebruik. In de katholieke traditie is deze hymne onderdeel van de dagafsluiting; in de anglicaanse kerk een vast onderdeel van de Evensong. We zingen een zetting van Orlando Gibbons, die tijdens zijn korte loopbaan Engelands meest beroemde componist en organist was.
The Waiting Sky is een recent werk van Oliver Tarney (1984), een Britse componist en geluidsontwerper met een grote passie voor koorzang. Het is een peinzende beschouwing van een landschap, die zowel een carol voor de advents- of kersttijd kan zijn, als een hoopvolle wintermijmering in het algemeen.

Let op: het is bedoeling dat je deze stukken thuis voorbereidt: studeer de noten van je partij in met behulp van een oefen-geluidsbestand. Na aanmelding ontvang je dat per email, samen met de bladmuziek.

Tot zings in cyberspace

We hopen op 28 februari vele zangers te verwelkomen!

SANSARA (c) Hannah Veale 1 web

Meer over Sansara

Sansara is een Brits professioneel a capella kamerkoor, dat geroemd wordt om de heldere, pure koorklank, het brede repertoire en de bijzondere projecten. Niemand minder dan componist Sir James MacMillan is een van de beschermheren van Sansara. Maak kennis met het koor op hun eigen website.

Master Workshop met David Hurley Koorschool Delft

Meer over David Hurley

David is vaste gastdocent bij Koorschool Delft. Hij leidt daar het falsetkoor en verzorgt workshops en privélessen. Bij de activiteiten van Sansara Choir is hij nauw betrokken als voorzitter van het Sansara-stichtingsbestuur en gedreven supporter.

David Hurley zong meer dan 25 jaar bij het wereldwijd immens populaire mannensextet The King’s Singers uit Groot-Brittannië. Een zanggroep met een breder repertoire in alle mogelijk genres is nauwelijks denkbaar.

Onlangs gaf David een jongere collega de kans zijn plek bij The King’s Singers in te nemen. Als docent richt hij zich nu volledig op het doorgeven van zijn fenomenale kennis en ervaring.

Aanmelden

Indeling van de workshop

  • Welkom en introductie door gastheer David Hurley en kennismaking met zangers van Sansara.
  • Beide stukken samen een keer doorzingen.
  • Repeteren met je stemgroep: de 4 partijen gaan tegelijk aan het werk, maar in 4 aparte ruimtes binnen ZOOM, genaamd breakout rooms: breakout room S voor sopranen, A voor alten, T voor tenoren, B voor bassen. Elke stemgroep wordt geleid door een Sansara-lid van dezelfde stemsoort. Zo krijg je dus professionele instructies over het zingen van jouw partij. Je microfoon blijft uit (mute) zodat je de andere zangers niet hoort, maar wel je docent. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
  • Stemgroepen komen weer samen en nemen beide stukken nogmaals door als koor.
  • Opname: we zingen beide koorwerken alsof het een uitvoering betreft. Daarbij kan ieder naar keuze zijn/haar stem opnemen en de opnames insturen. Later zal onze geluidstechnicus de stemmen samenvoegen, met – ook naar keuze – de zangers in beeld erbij.

Wat heb je nodig om mee te doen?

  • Enige ervaring met meerstemmige koorzang.
  • Wat tijd om vooraf zelf je partij in te studeren (met bladmuziek en je partij ingespeeld op midi-files). Let op: we gaan geen noten instuderen in de workshop, maar meteen zingen!
  • Het programma ZOOM op je PC, laptop of tablet. Dit is gratis te installeren. We sturen deelnemers vooraf tips voor het gebruik van ZOOM.
  • “Oortjes” of koptelefoon: noodzakelijk als je wilt meedoen aan de opnames. Je zingt tijdens de opnames namelijk mee met een bestaande opname van het stuk dat wordt afgespeeld, maar die mag alleen hoorbaar zijn in je oren, en niet klinken in de kamer waar je bent. Daar moet op dat moment alleen jouw stemgeluid klinken.
  • Smartphone: nodig voor wie wil meedoen met de opname, dus om je eigen stem op te nemen. Dit doe je met de functie ‘dictafoon’, of ‘voice memo’, etc. (dus NIET door te filmen).

Tijdschema van de workshop

19:45: ‘Zaal open’: vanaf dit moment kun je inloggen.

20:00: Welkom & intro door Petra Weijers.

Welkom & warming-up door David Hurley.

Zingend beide stukken doornemen, o.l.v. Tom Herring, artistiek directeur van Sansara

Aansluitend wordt verder gerepeteerd in de 4 aparte breakout rooms.

Tot slot: ‘Uitvoering’ van beide complete stukken (naar keuze met opname van je stem).

Ca. 21.15: Einde workshop.

 

Hoe werkt het tijdens de workshop

• Bladmuziek klaarleggen, want die zal niet op je beeldscherm verschijnen.
• Leg je smartphone, oortjes of koptelefoon klaar als je mee wilt doen aan de opnames van de ‘uitvoering’.
• Vanaf 19:45 uur aanmelden bij ZOOM via link en wachtwoord (die krijg je per e-mail als je betaling binnen is).
• Als je meedoet met de opnames, gebruik je de dictafoon-functie van je smartphone. Dit is noodzakelijk voor de geluidskwaliteit. Tijdens de opname gebruik je oortjes of koptelefoon om te luisteren naar, en meezingen met het stuk dat in de workshop voor je wordt afgespeeld. Je zingt dus mee met wat je hoort, maar dankzij de oortjes/koptelefoon klinkt in jouw kamer alleen jouw stem, zodat je alleen die opneemt.
• Neem alleen geluid op met je telefoon, dus NIET FILMEN. Het beeld tijdens de zangopname neemt de Koorschool op van ZOOM. Wil je niet in beeld komen? Zet dan tijdens de opname je webcam even uit.
• Urgente vragen of problemen met de verbinding? Deze kun je tijdens de workshop melden via de CHAT functie (in het Nederlands of Engels).
• Na afloop kun je je opnames via WeTransfer of Filemail verzenden naar info@koorschooldelft.nl. Je hebt tot uiterlijk 3 maart de tijd om je opname in te sturen.

Wat kost het en wat krijg je daarvoor?

Meedoen kost per persoon € 16.

Na ontvangst van je betaling krijg je per mail toegestuurd:
• toegang tot de workshop (link en wachtwoord);
• bladmuziek om zelf te printen;
• geluidsbestanden om je partij te oefenen;
• checklist met instructies voor de workshop en tips voor gebruik van ZOOM (printbaar);
• eigen mogelijkheid binnen ZOOM om de workshop op te nemen en later af te spelen;
• als bonus, enige tijd later: twee montagefilmpjes.

Hoeveel zangers kunnen meedoen?

Maximaal 90. Bij meer dan 90 aanmeldingen starten we een wachtlijst en plannen zo snel mogelijk een nieuwe workshop. Bij onvoldoende deelname gaat de workshop niet door.

AANMELDEN tot en met 24 februari

Meld je aan via onderstaand formulier:
Totaal

 

Op deze online workshop zijn de algemene voorwaarden van toepassing  

 

(Last minute aanmelden: zaterdag 27 februari 13.00 uur (NL ).
Aanmelden betekent dat je toestemming geeft om (heel klein) in beeld te zijn tijdens de workshop.

Wil je niet in beeld tijdens opname van het filmpje, zet dan je webcam even uit.

Als je wel in beeld bent, betekent dit ook dat er je geen bezwaar tegen hebt dat Koorschool Delft en Sansara de filmpjes gebruiken voor publiciteitsdoeleinden (zie ook aanmeldingsformulier).

X