Master workshop & concert met John Rutter

Workshop 17 september 2022 | Concert 18 september 2022

INSCHRIJVING WORKSHOP GESLOTEN! 

De koorwerken van componist en dirigent John Rutter zijn wereldwijd geliefd bij vele koren. Speciaal voor Koorschool Delft komt de Engelse maestro in september weer naar Nederland, waar hij een master workshop zal geven. Voor deze gelegenheid wordt een speciaal projectkoor geformeerd dat een selectie van zijn werken zal uitvoeren in een door hem zelf gedirigeerd concert.

 

Nederlandse première

Rutter heeft deze koorwerken gekozen:

 • 4-5 liederen uit The Sprig of Thyme: een selectie van traditionele liederen van de Britse eilanden, waarbij oude favorieten als Willow Song en The Miller of Dee worden gecombineerd met minder bekende volksliederen als O Can Ye Sew Cushions en The Sprig of Thyme.
 • Birthday Madrigals: op zijn eigen onmiskenbare wijze laat Rutter Shakespeare’s klassieke madrigaalteksten van verdriet, humor en vitaliteit tot leven komen in gevarieerde zettingen voor het hedendaagse publiek.
 • Three Shakespeare Songs: een nieuw a capella werk dat binnenkort verschijnt. Het koor verzorgt de Nederlandse première van deze liederen. Rutter zelf over deze nieuwe liederen die 13 november 2021 hun première beleefden in Engeland:

“Promised two years ago and finally written – three a cappella Shakespeare songs for my good friend Mark Ford and his excellent choir the Purcell Singers. Shakespeare is always a joy to set to music and I hope this feeling comes across in my three songs, O mistress mine, Be not afeard, and Sigh no more, ladies. Looking forward to the première later this year.”

“Twee jaar geleden beloofd en eindelijk gecomponeerd – drie a capella Shakespeare liederen voor mijn goede vriend Mark Ford en zijn uitstekende koor, de Purcell Singers. Het is altijd een feest om Shakespeare op muziek te zetten en ik hoop dat dit gevoel overkomt in mijn drie liederen, O mistress mine, Be not afeard, en Sigh no more, ladies. Ik kijk uit naar de première later dit jaar.”

De werken worden begeleid door een klein instrumentaal ensemble.

 

Projectkoor

Het koor wordt speciaal voor deze gelegenheid geformeerd uit 28 gevorderde amateurzangers die zelfstandig hun partij kunnen instuderen. Er is plaats voor 9 sopranen, 7 alten, 6 tenoren en 6 bassen. Zangers worden geselecteerd op basis van hun zang-cv dat ze bij aanmelding kunnen meesturen.

Op zaterdag 17 september wordt ’s morgens gerepeteerd onder leiding van een repetitor en pianist. Na de lunchpauze wordt ’s middags gerepeteerd met instrumentalisten en John Rutter. Na een korte repetitie op zondag 18 september worden de werken uitgevoerd voor publiek.

 

Medewerkende musici

• harpist: Yolanda Davids
• hoboïst: Dorine Jansma
• fluitist: Frieda Jacobowitz
• contrabassist: Huub van der Velde
• pianist: Lauretta Bloomer, repetitie
• repetitor: Bas van Houte

John Rutter

John Ruttern als dirigent

John Rutter werd in 1945 geboren in Londen en kreeg zijn eerste muzieklessen als koorknaap op Highgate School. Hij ging muziek studeren aan het Clare College in Cambridge, waar hij als student zijn eerste gepubliceerde composities schreef en zijn eerste opname dirigeerde.

Zijn carrière als componist omvat zowel grote als kleinschalige koorwerken, orkest- en ensemblestukken, een pianoconcert, twee kinderopera’s, muziek voor televisie en composities voor groepen zoals het Philip Jones Brass Ensemble en The King’s Singers. Zijn grotere koorwerken, Gloria (1974), Magnificat (1990), Psalmfest (1993) en Mass of the Children (2003) zijn vele malen uitgevoerd over de gehele wereld.
Van 1975 tot 1979 was hij muziekdirecteur aan het Clare College, waarvan hij het koor dirigeerde bij een aantal uitzendingen en opnames. Nadat hij zijn functie had neergelegd om meer tijd te maken voor het componeren, richtte hij de Cambridge Singers op, als professioneel kamerkoor dat zich primair toelegt op het maken van opnamen.

Tegenwoordig verdeelt Rutter zijn tijd tussen componeren en dirigeren. Als gastdirigent en gastspreker treedt hij wereldwijd nog steeds veelvuldig op. Hij ontving vele onderscheidingen, waaronder een Lambeth Doctorate of Music als erkenning voor zijn bijdrage aan de kerkmuziek en de koninklijke ridderorde CBE (Commander of the British Empire) als huldeblijk voor zijn verdiensten voor de muziek.

Rutter heeft in oktober 2017 bij Koorschool Delft zijn Requiem gedirigeerd.

Informatie

 

 

 

Locatie

Schuilkerk, Bagijnhof 21, Delft

Repertoire

4-5 liederen uit The Sprig of Thyme
Birthday Madrigals
Three Shakespeare Songs

Projectprogramma

Juli tot september

Zelfstandig instuderen van alle koordelen. Er worden geen oefenbestanden verstrekt. 

Op de repetitie is geen tijd om noten te studeren, er wordt van je verwacht dat je elke noot kent, zonder te hoeven leunen op je buur.

Let op: de te zingen teksten zijn in het Engels; de voertaal bij repetities en uitvoering is Engels.

Zaterdag 17 september

09:30-13:00 uur: repetitie met pianist o.l.v. repetitor
13:00-14:15 uur: pauze, voor zelf meegebracht lunchpakket in het gebouw, of lunch in centrum Delft. (5 minuten loopafstand van de kerk)
14:15-17:30 uur: vervolg van de master workshop, met instrumentalisten o.l.v. John Rutter

Zondag 18 september

13:00 uur: korte repetitie o.l.v. John Rutter
15:00 uur: concert voor publiek

Deelnameprijs

Deelname aan dit tweedaagse project kost € 132.

Inbegrepen:

 • bladmuziek; als je bent geselecteerd krijg je de partituur thuisgestuurd;
 • 2 dagen zingen o.l.v. John Rutter: master workshop en concert;
 • medewerking van instrumentalisten
 • koffie en thee in de pauzes

Voor wie

Meld je aan als je jezelf herkent in dit profiel:

 • je bent een gevorderde en ervaren koorzanger;
 • je kunt vanaf de bladmuziek je partij zelfstandig instuderen;
 • je kent op 17 september je partij door en door;
 • je weet door zangles, stemvorming en/of ervaring dat je stem alle werken zonder problemen aankan;
 • Engelstalige koorwerken en een Engelssprekende dirigent vind je geen probleem;
 • je zangervaringen op een rijtje (‘zang-cv’) laten zien dat dit project iets voor jou is;
 • je bent super-enthousiast!

Aanmelden kan via het speciale aanmeldformulier tot 1 juli.

Uiterlijk 10 juli ontvang je bericht of je wel of niet bent geselecteerd. De selectie wordt gemaakt op basis van zang- en koorervaring. Als je niet wordt geselecteerd, dan kun je aangeven of je op de reservelijst wilt staan.

Als reserve moet je, tot een bepaalde datum, tijd vrijhouden om voorbereid te kunnen invallen als een koorlid door omstandigheden afhaakt.

CONCERT tickets

Zondagmiddag 18 september, 15:00 uur

Schuilkerk, Bagijnhof 21, Delft

De kaartverkoop begint op 15 augustus.

Klik hier om tickets te bestellen

 

Coronaverantwoord zingen

De master workshop en uitvoering worden in een corona-veilige omgeving gehouden, waarbij meerdere malen de diverse ruimtes geventileerd worden. De protocollen voor koorzang opgesteld door Koornetwerk Nederland worden – voor zover nog van kracht – uiteraard aangehouden.

Lees hier de geldende maatregelen

Aanmelden

De aanmeldtermijn voor de workshop is gesloten.

 

X