Bob Chilcott’s Christmas Oratorio:

Master workshop & concert

UPDATE: aanmelden kan alleen nog voor de reservelijst

 

De master workshop en het concert met Bob Chilcott was vanwege corona uitgesteld, maar nu we weer mogen zingen, komt Bob naar Nederland. Op 11 en 12 december voeren we zijn Christmas Oratorio uit. Dit project biedt aan gevorderde amateurkoorzangers de kans om deze prachtige kerstcompositie te zingen onder leiding van de componist zelf.

 

Over het Christmas Oratorio

Chilcott’s kerstoratorium is een stuk voor vierstemmig koor en solisten: een tenor als de Evangelist, een mezzosopraan als Maria, en een bas in de rol van Simeon. Enkele kleine solopartijen worden gezongen door koorleden.

De zang kan worden begeleid door een grotere of kleinere orkestbezetting: wij kiezen voor de kleinere bezetting met orgel, fluit en harp. Bijzonder is dat het oratorium vier kerstliederen voor samenzang bevat: fraaie nieuwe melodieën die goed in het gehoor liggen en vooraf met het publiek worden geoefend.

De inhoud is gebaseerd op het geboorteverhaal van Christus zoals verteld in het Lucas-evangelie. Naast teksten van bekende Engelse dichters zijn in dit verhaal twee liturgische gezangen (Magnificat en Nunc dimittis) opgenomen die deel zijn van de dagelijkse diensten in Gloucester Cathedral, waar de première plaatsvond, en twee vertalingen van het middeleeuwse Duitse lied Es ist ein Ros entsprungen.

De première van Christmas Oratorio op 1 augustus 2019 werd uitgevoerd door de kathedrale koren van Gloucester, Worcester en Hereford en rechtstreeks uitgezonden door BBC Radio 3.

 

Projectkoor

Het koor wordt speciaal voor deze gelegenheid geformeerd uit 36 gevorderde amateurzangers die zelfstandig hun partij kunnen instuderen. Er is plaats voor 10 sopranen, 10 alten, 8 tenoren en 8 bassen. Zangers worden geselecteerd op basis van hun zang-cv en kunnen aangeven of ze voor een kleine solopartij in aanmerking willen komen (voor sopraan, tenor en bas).

Op zaterdag 11 december wordt de hele dag gerepeteerd onder leiding van Bob Chilcott, solisten en instrumentalisten. Na een korte repetitie op zondagmiddag 12 december wordt het Christmas Oratorio uitgevoerd voor publiek.

 

Medewerkende musici

• organist: Christo Lelie
• harpist: Yolanda Davids
• fluitist: Frieda Jacobowitz
• tenor, in de rol van evangelist: nog niet bekend
• mezzosopraan, in de rol van Maria: Cora Peeters
• bas, in de rol van Simeon: Pieter van Breugel

Over Bob Chilcott

De Engelsman Bob Chilcott is een wereldwijd geliefd koordirigent en componist. De Britse pers noemt hem ‘Een hedendaagse held van de Britse koormuziek’. Na twaalf jaar wereldwijd optreden als lid van het befaamde ensemble The King’s Singers, werd hij in 1997 voltijds componist. Sindsdien heeft hij een groot oeuvre opgebouwd van muziek voor alle soorten koren. Kerstmuziek, op zowel nieuwe als traditionele teksten, behoort tot zijn meest populaire repertoire. Bekende titels zijn Wenceslas, My Perfect Stranger en On Christmas Night. Het Christmas Oratorio (2019) is zijn meest recente grote werk voor de kersttijd.

Chilcott heeft koren gedirigeerd in meer dan 30 landen en gewerkt met duizenden amateurzangers tijdens een reeks zangdagen. Als bladmuziek is zijn werk verkrijgbaar bij Oxford University Press; opnamen door vele vooraanstaande Britse koren en ensembles zijn uitgegeven bij diverse labels (zie bobchilcott.com onder ‘recordings’).

Wat we zelf bij Koorschool Delft mochten ervaren toen Bob in 2018 hier een zangdag leidde: behalve een enorm enthousiaste en inspirerende dirigent is hij gewoon een ongelofelijk leuke en sympathieke man. Het is een feest om onder zijn leiding te zingen.

Informatie en tickets

 

 

 

Locatie

Vierhovenkerk, Obrechtstraat 50, Delft

Dit is een modern kerkgebouw met comfortabele zitplaatsen, een aangename temperatuur en overal goed zicht op de dirigent en uitvoerenden. De kerk is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en heeft een rolstoeltoilet. Het kerkgebouw wordt tijdens beide dagen diverse keren geventileerd.

 

Projectprogramma

15 oktober t/m 10 december

Aanmelden kan tot en met 12 oktober. Zelfstandig instuderen van alle 12 koordelen. Op de repetitie is geen tijd om noten te studeren, er wordt van je verwacht dat je elke noot kent, zonder te hoeven leunen op je buur. Let op: de te zingen teksten zijn in het Engels; de voertaal bij repetities en uitvoering is Engels.

Er zijn 3 kleinere solorollen te verdelen voor tenor, sopraan en bas. Je kunt op het aanmeldformulier aangeven of je hiervoor in aanmerking wilt komen.

 

Zaterdag 11 december

  • 10:00-12:45: master workshop met Bob Chilcott en organist
  • 12:45-13:45: pauze (voor zelf meegebracht lunchpakket in het gebouw, of lunch in overdekt winkelcentrum op 5 minuten loopafstand)
  • 13:45-17:30: vervolg van de master workshop, met instrumentalisten en solisten

 

Zondag 12 december

  • 12:15: korte repetitie o.l.v. Bob Chilcott
  • 14:30: hymns (samenzang) oefenen met het publiek
  • 15:00 uur: concert voor publiek

Deelnameprijs

Deelname aan dit tweedaagse project kost € 117.

 

Inbegrepen:

  • bladmuziek; als je bent geselecteerd krijg je de partituur thuisgestuurd;
  • 2 dagen zingen o.l.v. Bob Chilcott: master workshop en concert;
  • medewerking van instrumentalisten en solisten;
  • koffie en thee in de pauzes.

Voor wie

Meld je aan als je jezelf herkent in dit profiel:

* je bent een gevorderde en ervaren koorzanger;
* je kunt vanaf de bladmuziek je partij zelfstandig instuderen;
* je kent op 11 december je partij door en door;
* je weet door zangles, stemvorming en/of ervaring dat je stem dit werk zonder problemen aankan;
* een Engelstalig werk en een Engelssprekende dirigent vind je geen probleem;
* je zangervaringen op een rijtje (‘zang-cv’) laten zien dat dit project iets voor jou is;
* je bent super-enthousiast!

Aanmelden kan tot 12 oktober via het aanmeldformulier.

Uiterlijk 15 oktober ontvang je bericht of je wel of niet bent geselecteerd. De selectie wordt gemaakt op basis van zang- en koorervaring. Als je niet wordt geselecteerd, dan kun je aangeven of je op de reservelijst wilt staan. Als reserve moet je, tot een bepaalde datum, tijd vrijhouden om voorbereid te kunnen invallen als een koorlid door omstandigheden afhaakt.

Coronaverantwoord zingen

De workshop en uitvoering worden in een corona-veilige omgeving gehouden, waarbij meerdere malen de diverse ruimtes geventileerd worden. De protocollen voor koorzang opgesteld door Koornetwerk Nederland worden – voor zover nog van kracht – uiteraard aangehouden.

 

Lees hier de geldende maatregelen

Algemene voorwaarden

Op dit project zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

In verband met de korte termijn gelden onderstaande voorwaarden voor wat betreft annuleren.

Annuleren is mogelijk. Bij afmelding tot 15 november krijg je het deelnamebedrag van € 117 terug. Bij afmelding vanaf 15 november krijg je alleen dan 50%, = € 58,50, terug, als iemand van de reservelijst jou vervangt. Bij afmelding vanaf 1 december is geen terugbetaling meer mogelijk.

Tickets concert

De kaartverkoop start op 1 november. De toegang is € 21.

 

Aanmelden

Aanmelden kan nog voor de reservelijst:

X