fbpx

Click here for English

Bob Chilcott Virtual Choir

Engelstalige workshop

Zing thuis mee, met bijna 100 zangers van Choralis, uit Europa, de Verenigde Staten en wereldwijd.

vrijdag 19 juni om 20.00 uur

 

Choralis en Koorschool Delft

Choralis, een vooraanstaand koor in de Amerikaanse staat Virginia, werd in 2000 opgericht door artistiek directeur Gretchen Kuhrmann en legt zich sinds 2012 toe op het zingen van de muziek van een breed scala aan hedendaagse componisten, naast het klassieke koorrepertoire. Bob Chilcott was de eerste componist in residentie bij Choralis, en tijdens zijn verblijf bij hen schreef hij zijn Gloria, dat ze in de VS en Europa hebben uitgevoerd alvorens opnamen te maken voor Signum Records. In samenwerking met Koorschool Delft organiseert Choralis nu deze workshop in het kader van hun voortgaande samenwerking met Bob.

Wat gaan we doen?

Vanuit zijn huis in Engeland neemt componist Bob Chilcott live een van zijn prachtige koorstukken met ons door en thuis zing je daarin je eigen partij. Elkaar horen zingen als één koor is technisch helaas niet mogelijk. Toch zul je verbondenheid ervaren met je medezangers. En zing zo hard of zacht als je wilt en maak rustig fouten, het stoort de anderen niet!

Tot slot van de workshop zingen we het stuk alsof het een optreden is. Extra: daarbij kan iedere zanger die dat leuk vindt, zijn/haar stem opnemen en die opname insturen. Later zal een geluidstechnicus proberen om de stemmen samen te voegen, en alle zangers in beeld erbij. Een complex proces, maar áls het slaagt, ontvang je later een extraatje. Als herinnering aan deze workshop: een downloadbaar montagefilmpje dat bewijst dat we samen een echt koor hadden hebben gevormd.

 

Welk stuk zingen we?

Een prachtig, rustig vijfstemmig koorstuk (S1, S2, A, T, B) met pianobegeleiding, op tekst van de vermaarde Engelse auteur Kevin Crossley-Holland. De titel is Jesus, Springing, waarbij ‘springing’ vertaald moet worden als ontspringend, zoals een bron; ontstaan, opspringend zoals een plantje uit de grond; of aanbrekend, zoals een dag. Denk daarbij natuurlijk ook aan spring: bron, lente, dageraad. De tekst is een gedicht speciaal voor de kersttijd, maar wie goed leest ziet er alle seizoenen in vertegenwoordigd en met elkaar verbonden. Dit koorwerk, is een meditatieve en troostvolle keuze voor de huidige moeilijke tijd. Bob zal zelf ook iets over het stuk vertellen.

 

Om mee te doen heb je nodig

• enige ervaring met meerstemmige koorzang;
• het programma ZOOM op je PC, laptop of tablet (gratis te installeren); we sturen deelnemers vooraf tips voor het gebruik van ZOOM;
• smartphone, alleen als je je stem wilt opnemen, (met de functie ‘dictafoon’, of ‘voice memo’, etc.);
• wat tijd om vooraf zelf je partij in te studeren (met bladmuziek en je partij ingespeeld op midi-files);
let op: we gaan geen noten instuderen in de workshop, maar meteen zingen!

over Bob Chilcott

bob chilcott virtual choir

De Engelsman Bob Chilcott is een wereldwijd geliefd componist en dirigent. De Britse pers noemt hem ‘Een hedendaagse held van de Britse koormuziek’. Na twaalf jaar wereldwijd optreden als lid van The King’s Singers, werd hij in 1997 voltijds componist.

Sindsdien heeft hij een groot oeuvre opgebouwd van muziek voor alle soorten koren, gedirigeerd in meer dan 30 landen en gewerkt met duizenden amateurzangers. Bij Koorschool Delft leidde Bob een zangdag in 2018 en hebben we zelf ervaren dat het een feest is om onder zijn enthousiaste leiding te zingen.

Het plan is, dat hij in november weer naar Delft komt, maar of dat kan doorgaan? In elk geval is het fantastisch dat hij deze workshop live online wil dirigeren.

Informatie

 

 

 

Locatie

Thuis!

Dag en tijdsplanning

19 juni 20.00 uur

Indeling van de workshop

19:45 uur

‘Zaal open’: vanaf dit moment kun je inloggen.

20:00 uur

Welkom & intro door Petra Weijers van Koorschool Delft en Gretchen Kuhrmann, artistiek directeur van Choralis, in de Amerikaanse staat Virginia.

Welkom & warming-up door Bob Chilcott.

Zingend het stuk doornemen.

20:45 uur

Vragenrondje: Bob neemt even tijd (zo’n 8 minuten) om vragen te beantwoorden. Bij aanmelding kun je een vraag invullen.

‘Uitvoering’ van het complete stuk (naar keuze met opname van je stem).

21:00 uur

Einde workshop.

  Hoe werkt het tijdens de workshop?

  • Bladmuziek klaarleggen, want die zal niet op je beeldscherm verschijnen.
  • Leg je smartphone klaar als je mee wilt doen aan opname van de ‘uitvoering’.
  • Vanaf 19:45 uur aanmelden bij ZOOM via link en wachtwoord. (Die krijgt je per e-mail als je betaling binnen is.)
  • Als je aan het eind van de workshop meedoet met de opname, gebruik dan de dictafoon-functie van je smartphone. Dit is nodig voor de geluidskwaliteit, dus NIET FILMEN met je telefoon. Het beeld tijdens de zangopname neemt de Koorschool op van ZOOM. Wil je niet in beeld, zet dan tijdens de opname je webcam even uit.
  • Urgente vragen of problemen met de verbinding? Deze kun je tijdens de workshop melden via de CHAT functie (in het Nederlands of Engels).

  Wat kost het en wat krijg je daarvoor?

  Meedoen kost per persoon € 11. Na ontvangst van je betaling krijg je per mail toegestuurd:

   • toegang tot de workshop (link en wachtwoord);
   • bladmuziek om zelf te printen (7 pagina’s; PDF legaal verkregen van uitgever OUP);
   • geluidsbestand om je partij te oefenen;
   • checklist met instructies voor de workshop en tips voor gebruik van ZOOM (printbaar);
   • eigen mogelijkheid binnen ZOOM om de workshop op te nemen en later af te spelen;
   • als bonus, onder voorbehoud: een montagefilmpje.

  Hoeveel zangers kunnen meedoen?

  Maximaal 95. Bij meer dan 95 aanmeldingen starten we een wachtlijst en plannen zo snel mogelijk een nieuwe workshop.

  Aanmelding & reservering

  Aanmelden doe je via de aankoop van een online ticket. Na betaling ontvang je in je mailbox een bevestigingsmail met bijlage. In deze bijlage staan de bladmuziek, oefenbestanden en tips om Zoom te gebruiken tijdens deze workshop.

  (Last minute aanmelden op 19 juni tot 17.00 uur).

   

  Ga naar Tickets>>

   

  Aanmelden betekent dat je toestemming geeft om (heel klein) in beeld te zijn tijdens de workshop.

  Wil je niet in beeld tijdens opname van het filmpje, zet dan je webcam even uit.

  Als je wel in beeld bent, betekent dit ook dat er je geen bezwaar tegen hebt dat Koorschool Delft en Bob Chilcott het filmpje gebruiken voor publiciteitsdoeleinden (zie ook aanmeldingsformulier).

  Bij aanmelding kun je een vraag voor Bob Chilcott invullen (in het Engels). We maken een selectie en je krijgt uiterlijk één dag tevoren bericht of jouw vraag erbij zit. Bij het vragenrondje hoor je wanneer je je microfoon aan moet zetten om live je vraag aan Bob te stellen.

  Op deze online workshop zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

  X